Masło paprykowe ostre ;)

 

Trochę zabiegana , nie ma co ;) Nowości, nowa strona, nowe wizytówki w ogóle nowy image gabinetu  ;) ahh jak ja to lubię ;)

 

Właśnie w związku z nowa stronką gabinetu będę tam też prowadziła blog, poświęcony kosmetyce oczywiście ;) No i  mamy pierwszy wpis dotyczący szałwi !  serdecznie zapraszam na stronę

http://www.slodkidotyk.pl – zakładka BLOG ! miłego czytania !

A dla was wstawiam już dawno zjedzone masełko paprykowe ! chili !

Składniki:

1/2 kostki masła

1 lub dwie papryczki chili – jak kto lubi ;)

5 ząbków czosnku

niepełna garść świeżej bazylii

trochę świeżego oregano

szczypiorek – 3 łodygi takie pojedyncze  zielone źdźbła ;)

trochę świeżej pietruszki

pół pęczku koperku

można doprawić solą.

Przygotowanie:

masło musi postać trochę w temp pokojowej, ale nie może się stopić. Musi być łatwo je ugniatać łyżka ;)

papryczke kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski.

czosnek trzemy na tarce o małych oczkach

resztę dodatków myjemy, obieramy itd i kroimy bardzo drobno

dodajemy do masła i mieszamy łyżką aż się wszystko ładnie połączy.

formujemy w dłoni kulę, walec – jak kto woli i owijamy w folie aluminiową lub w papier do pieczenia. W tym drugim przypadku zawijamy masełko w tzw cukiereczka

zdecydowanie wolę tą drugą opcję ;)

;)

odstawiamy do lodówki.

Masełko super pasuje jako podkład do tostów czy zapiekanych bagietek z serem. Nadaje się tez jako masełko do ryb lub innych mięs.

Ja zrobiłam na nim Risotto Paprykowe pyszności ;D

 

A dla was wstawiam już dawno zjedzone masełko paprykowe ! chili !

Składniki:

1/2 kostki masła

1 lub dwie papryczki chili – jak kto lubi ;)

5 ząbków czosnku

niepełna garść świeżej bazylii

trochę świeżego oregano

szczypiorek – 3 łodygi takie pojedyncze  zielone źdźbła ;)

trochę świeżej pietruszki

pół pęczku koperku

można doprawić solą.

Przygotowanie:

masło musi postać trochę w temp pokojowej, ale nie może się stopić. Musi być łatwo je ugniatać łyżka ;)

papryczke kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski.

czosnek trzemy na tarce o małych oczkach

resztę dodatków myjemy, obieramy itd i kroimy bardzo drobno

dodajemy do masła i mieszamy łyżką aż się wszystko ładnie połączy.

formujemy w dłoni kulę, walec – jak kto woli i owijamy w folie aluminiową lub w papier do pieczenia. W tym drugim przypadku zawijamy masełko w tzw cukiereczka

zdecydowanie wolę tą drugą opcję ;)

;)

odstawiamy do lodówki.

Masełko super pasuje jako podkład do tostów czy zapiekanych bagietek z serem. Nadaje się tez jako masełko do ryb lub innych mięs.

Ja zrobiłam na nim Risotto Paprykowe pyszności ;D

IMG_0185

3 372 Comments