Chlebek pełnoziarnisty .

Dawno już nie piekłam chleba. Podczas zakupów tuż przed wolnym ostatnio poniedziałkiem, trafiłam na mąke pełnoziarnistą do wypieku chleba lubelli ;) pokusiłam się ;) Kobiety lubia pokusy ;D

 

Przepis jest tak prosty jak wiązanie buta, i gwarantuję ,że jeśli powyższe robisz intuicyjnie to już po pierwszym bochenku pieczenie chleba będzie też zaliczane do intuicyjnych czynności ;)

 

Składniki na jeden bochenek

1/2 kg mąki pełnoziarnistej

25-30 g drożdży – świeżych

350 ml ciepłej wody

szczypta soli

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżka oleju lub oliwy

ok 2- 3 łyżek mąki zwykłej pszennej  – potrzebne na koniec wyrabiania do oczyszczenia dłoni i ułożenia ładnego jednolitego ciasta

 

 

Dodatki typu sezam, słonecznik, pestki dyni – według uznania ;) można dorzucić do środka albo tylko z wierzchu :)

 

 

Przygotowanie:

Woda musi być ciepła ale nie gorąca, dosłownie lekko ciepła,a najlepiej wlać do miseczki ciepłej wody z kranu. Dorzucamy do niej pokruszone drożdże i rozpuszczamy mieszając a na koniec dosypujemy cukier. Do większej miski wsypujemy mąkę i sól i dodajemy łyżkę oleju. Powoli i stopniowo wlewamy wodę z drożdżami ciągle wyrabiając ciasto. Kiedy połączymy składniki ciasto będzie jeszcze lepić się do dłoni, dobrze jest wtedy obsypać je zwykłą mąką oczyścić a mąkę od nowa zagnieść. ugniatamy tak długo aż ciasto będzie jednolite i będziemy mogli uformować kulę. Nie przesadźmy jednak z mąką. Gotową kulę z ciasta odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Po tym czasie przekładamy do foremki  posypujemy sezamem i odstawiamy jeszcze na 20 – 40 minut aż ładnie wyrośnie.

Pieczemy w piekarniku przez ok 25-30 min

z termoobiegiem 200 stopni , bez termoobiegu ok 220 ;)

 

p.s. Najlepiej smakuje z masłem i miodem ;D

 

IMG_1922 IMG_1924_z IMG_1935_z IMG_1937_z

 

 

 

 

5 240 Comments