Focaccia – moja wariacja a przepis Domi

A dzisiaj na kolację u nas moja wariacja na temat Focaccia – przepis pomyślnie zaczerpnięty od Domi w kuchni, ale składników więcej bo i do kurczaka miodowego ;)

 

IMG_1809

 

Moja kochana Domi jak zawsze mnie nie zawiodła , kiedy mi brakuje pomysłu ,albo mam ochotę na coś nowego, to najpierw u niej szukam sprawdzonego przepisu. Dzisiaj królowała przepyszna focaccia według mojej wariacji.

Składniki na ciasto:

10g świeżych drożdży
175ml ciepłej wody
1 i 1/2  łyżeczki cukru
300-320g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżka posiekanego rozmarynu

 

na górę do wyłożenia:

oliwki zielone

pomidorki koktailowe

żurawina suszona

kilka listków rozmarynu

1/2 papryki czerwonej

 

Wykonanie

Ciasto:  Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy łyżkę cieplej wody aby ułatwić połączenie się składników. Rozrobione drożdze wlewamy do reszty ciepłej wody i odstawiamy na bok, na ok 15 min.

Mąkę wsypujemy do miski, solimy, wsypujemy rozmaryn, wlewamy oliwę i  rozczyn i ugniatamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem – najlepiej ściereczką – w ciepłe i spokojne miejsce. w oryginalnym przepisie ciasto stało ok 1 godziny , moje już po 30 min wyrosło na tyle ze wylewało się z miski ;)

Ciasto jak już wyrośnie to ugniatamy jeszcze raz, i wykładamy do okragłej blachy moja miała średnice 24 cm

Jak już chwile postoi to smarujemy oliwą z wierzchu i układamy składniki, najlepiej trochę je powciskać w ciasto :)

 

pieczemy w 190 stopniach przez ok 25-30 min :)

Do mojej wersji upiekliśmy kurczaka w piekarniku – kurczaka przyprawił mój kochany ;) hmmm kolacja była cudowna i to się liczy ! :)

 

 

6 294 Comments