Szybkie pierniczenie czyli pierniczki dla zapracowanych ;)

Wcześniej nigdy nie robiłam pierniczków, głownie dlatego,że trzeba by je upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. W tym roku postanowiłam sprawdzić przepisy na szybkie pierniczki, takie które są idealne po 3-4 dniach ;) zalazłam jeden przepis na stronie mojewypieki. Przetestowałam ;) i w sumie myślę, że nawet jeśli nie zmiękną do wigilii – o ile zdążą dotrwać tyle czasu ;) – to będzie to przepis idealny , nawet jesli pierniczki chcecie zrobić dzień wcześniej. Dlaczego? bo wychodzą jak kruche ciasteczka więc zęby całe i smak piernika zaspokojony ;)

 

wczoraj upiekłam, dzisiaj ozdobiłam.. leżą i czekają aż ktoś je zje;) osobiście jeden poszedł już wczoraj, chrupiący pyszny pierniczek ;)

Przepis trochę zmodyfikowałam, wyszły mi 53 pierniczki ;) w oryginalnym przepisie napisano ,że wychodzi 55 więc nie jest tak źle ;) wszystko zależy od grubości ciasta i chyba kształtu a na pewno wielkości pierniczków ;)

w oryginalnym przepisie użyto dwóch rodzajów mąki, ja uzyłam tylko pszennej i taki przepis podam :

składniki pierniczki :

- 400 g mąki pszennej

- 2 jajka moje były wielkość m ,ale spokojnie możecie dac duże na tą samą ilość mąki

- 100g miodu

- 130 g cukru pudru

- 100 g roztopionego masła

- 1 – 1,5 łyżki przyprawy do piernika

- 1,5 łyżki kakao

- 1 łyżeczka sody

 

Przygotowanie:

wszystkie składniki umieszczamy w misce i po prostu wyrabiamy . ja najpierw wymieszałam drewnianą łyżką wszystko oprócz masła i dolewając masła ugniatałam już dłonią.

nawet jeśli ciasto będzie się lepić, to nie należy dosypywać mąki.

wyrobione ciasto nie musi leżakować w lodówce , wystarczy od razu rozwałkować je na grubość nie mniejszą niż 4 mm  nie zapominając o podsypaniu lekko mąką aby się nie kleiło i wycinać dowolne wzorki. ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i trzymać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 8-10 min.

Studzimy najlepiej na kratce, po ostudzeniu udekorować  lukrem ;)

 

Pierniczki szybko stygną, wiec można wyjąć jedną blachę upieczonych ciastek przełożyć na kratkę i w tym czasie piec następne a po upieczeniu poprzednia porcja już będzie zimna.

 

Przepis na lukier :

1 białko z jajka wielkości m

ok 200 g cukru pudru – ja najpierw wsypałam 160 i dodawałam więcej aż do uzyskania gęstej masy

 

białko wbijamy do miski dodajemy cukier puder i miksujemy na małych obrotach aż do momentu kiedy masa będzie gesta i jednolita ;)

Do nakładania używałam papieru do pieczenia, małe prostokąty zwijałam w rulonik na palcach i zagniatałam przy większym otworze ;)

widać je na pierwszym zdjęciu ;) szybko i wygodnie ;)

 

 

Aby uzyskać kolorowy lukier należy wymieszać go z kilkoma kroplami barwnika spożywczego lub tak jak ja jeśli nie mamy barwnika zastąpić to tym co mamy w kuchni czyli

żółty kolor – lukier + kurkuma

różowy- czerwony  to lukier + sok z buraka świeżo wyciskany ale może być gotowy sok ze sklepu ;)

 

 

 

Zostawiamy na kilka dni w naczyniu powinny zmięknąć. A jeśli nie będą chciały to można zamknąć je w puszce z kawałkiem jabłka ;)

IMG_2098 IMG_2100 IMG_2103 IMG_2104

4 824 Comments